klaudia123

klaudia123

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Domowe zapiekanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowe i pyszne zapiekanki z dodatkami ,które każdy z nas może sobie wybrać według własnego gustu. Ja polecam zapiekanki z serem, pieczarkami i salami.

Domowe zapiekanki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe zapiekanki

Dodatki

  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g sera żółtego
  • kilka plastrów salami lub wędliny
  • szczypta soli

Bagietka

  • 2 długie bagietki

Sposób przygotowania:

Domowe zapiekanki
Bagietki przekrój tak aby z jednej bagietki wyszły 4 zapiekanki.Następnie rozwałkuj pojedynczo każdy ze spodów na nasze zapiekanki, posyp serem połóż pieczarki i salami ,a na samą górę jeszcze raz posyp serem. Piecz w piekarniku aż do rozpuszczenia sera i zrumienienia bagietki. 

Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plasterki.Cebule pokrój w drobną kostkę, a ser zetrzyj na dużych oczkach na tarce.Na patelnię wylej łyżkę oleju i smaż pieczarki z cebulą i szczyptą soli aż będą miękkie i rumiane.Salami lub szynkę możesz pokroić w kostkę albo zostawić w plastrach. 
Domowe zapiekanki
Na rozwałkowane spody zapiekanek wykładaj składniki zaczynając od sera
Domowe zapiekanki
Po przygotowaniu zapiekanek piecz w piekarniku aż do rozpuszczenia sera i zrumienienia bagietki

Tagi:

sery ser wędlina