Sposób przygotowania:
Domowe zapiekanki a'la pizza
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Resztę składników przesypujemy do dużej misy, dolewamy olej. Ciasta nie solimy- chyba że ktoś odczuwa taką potrzebę. Ja użyłam soli do sosu, pieczarek i cebulki. Gdy rozczyn wyrośnie przelewamy go do mąki z olejem i mieszamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Liście bazylii i lubczyku siekamy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Pieczarki myjemy kroimy w talarki i smażymy bez tłuszczu, ze szczyptą soli i pieprzu do miękkości. Cebulę również kroimy w krążki, smażymy na łyżce masła, delikatnie posoloną. Ser trzemy na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę na blacie posypanym mąką. Dzielimy na 6 równych części i formujemy na kształt zapiekanek. Smarujemy sosem, układamy pieczarki, duszoną cebulkę i posypujemy serem.Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wkładamy do nagrzanego do 230 st piekarnika i pieczemy ok 12 min. Podajemy same lub z ketchupem.