Sposób przygotowania:
Domowj roboty tagiattele
Na stolnicę przesiać mąkę pszenicznej następnie dodać sól. W mące zrobić wgłębienie dostarecznie duże aby można były wbić jajko i żółtko żeby nie wylały isę one na zewnątrz. Następnie dolać oliwę z oliwek,połączyć ze sobą składniki podlewając na bierząco ciapłą wodą. Całość zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny aby ciasto odpoczęło. Rozwałkować na placek, podsypując sporą ilością mąki. Podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać nitki po ściereczce i zostawić do wysyszenia ok 20 minut. Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować krótko, partiami i al dente (ok 7 minut)