Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowy baleron - pieczony w naczyniu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny domowy wyrób - pierwsze kroki mojego męża w domowych wędlinkach

Domowy baleron - pieczony w naczyniu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy baleron - pieczony w naczyniu

 

  • ładny kawałek karczku około 800 g
  • sól do peklowania - 30 g
  • nici do zawinięcia
  • woda około 200 ml

Sposób przygotowania:

Domowy baleron - pieczony w naczyniu
Karczek myjemy i dokładnie nacieramy solą następnie zwijamy go w baleron i zawijamy nicią - świetnie sprawdzi się także siatka do wyrobów, niestety nie posiadaliśmy. Baleron od góry jeszcze raz natarliśmy solą, odstawiamy mięsko na minimum 48 godzin w miejsce nieprzekraczające 6 stopni - u nas stał w lodówce, Po tym czasie wstawiamy go do naczynia żaroodpornego, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy około 60-75 minut w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku
Domowy baleron - pieczony w naczyniu
przygotowujemy ładny kawałek mięsa i sól do peklowania
Domowy baleron - pieczony w naczyniu
miśo dokładnie nacieramy solą do peklowania
Domowy baleron - pieczony w naczyniu
mięsko łądnie zawijamy nićmi dość grubymi bądź siatką
Domowy baleron - pieczony w naczyniu
gotowy, upieczony pyszny domowy baleron