salammbo

salammbo

Kucharz
[Przepisów: 11]

Blok czekoladowy domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedyś tak wyglądał domowy substytut czekolady, bo nie można było dostać prawdziwej, ale smakuje i dziś:).

Blok czekoladowy domowej roboty

Składniki:

Blok czekoladowy domowej roboty

 

  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. wody
  • 1 paczka mleka w proszku (pełnotłustego)

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy domowej roboty
Rozpuszczamy margarynę, jedną łyżkę kakao cukier i wodę, zagotowujemy. Mleko w proszku przesiewamy przez sitko z 2 łyżkami kakao. Kiedy masa przestygnie (musi być letnia, w za gorącej lub za zimnej będą grudki) łączymy ją z mlekiem, mieszając energicznie i starannie. Rozlewamy do odpowiedniej formy (ja używam blachy do pieczenia) kiedy zaś zastygnie kroimy w kostkę i podajemy:).