zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Domowy budyń czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Łatwy, smaczny i bardzo czeoladowy! Gorący czy zimny-tak samo smakuje!

Domowy budyń czekoladowy

Składniki:

Domowy budyń czekoladowy

 

  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Domowy budyń czekoladowy
250 ml mleka podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, z masłem. Dodajemy do niego kostki czeolady, mieszamy aż się rozpuszczą. W pozostałym mleku roztrzepujemy mąki, cukier i kakao. Cały czas mieszając wlewamy to do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień i mieszamy cały czas aż zgęstnieje i do momentu aż nie będzie posmaku mąki. Przelewamy do miseczek i gotowe!

Tagi:

czekolada