WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 535]

Domowy budyń czekoladowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i smaczny budyń domowym sposobem.

Domowy budyń czekoladowy.

Składniki:

Domowy budyń czekoladowy.

 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kremówki (30%)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Domowy budyń czekoladowy.
Pół szklanki mleka łączymy z żółtkiem, cukrem pudrem i przesianą mąką ziemniaczaną oraz kakao. Bardzo dokładnie ucieramy to wszystko na jednolitą masę bez grudek. Pozostałą szklankę mleka razem ze śmietaną wlewamy do małego garnka i podgrzewamy. Gdy będzie już gorące, delikatnie i powoli wlewamy do tego masę z mąką i kakao, cały czas szybko mieszając, by uniknąć grudek. Dla lepszego aromatu dodajemy kilka kropli ekstraktu waniliowego. Nie doprowadzając do wrzenia, mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości i przelewamy w mniejsze naczynka do podania.