Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kokosowo-waniliowy deser z budyniu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 290
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosta a jednocześnie przepyszna propozycja na urozmaicenie zwykłego budyniu. Koniecznie spróbujcie!

Kokosowo-waniliowy deser z budyniu

Składniki:

Kokosowo-waniliowy deser z budyniu

2 porcje:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (może być masło)

Dodatkowo:

  • prażone chipsy kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kokosowo-waniliowy deser z budyniu

Deser:

Kokosowo-waniliowy deser z budyniu
Budyń powinien być aksamitny oraz bez grudek.

Z całości mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy oraz cukier. Resztę mleka zagotować, dodać wiórki kokosowe i wymieszany budyń, a na końcu olej lub masło. Wszystko razem mieszać do momentu zgęstnienia. Gotowy budyń przełożyć do miseczek.

Podanie:

Kokosowo-waniliowy deser z budyniu
Deser można podawać z ulubionymi dodatkami.

Budyń posypać prażonymi płatkami kokosa i udekorować wedle uznania.