Sposób przygotowania:
Domowy chleb
Do miski przesypać oba rodzaje mąki. Dodać do nich cukier, sól, płatki owsiane, pestki dyni i suszone drożdże. Dokładnie wymieszać. Do sypkich składników wlać mleko wymieszane z wodą. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je uderzając w nie dłonią, ponownie zagnieść. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Umieścić w niej ciasto. Ciasto w tortownicy przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok.pół godziny. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta chlebowego posmarować ciepłą wodą. Chleb piec przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.