WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1108]

Rolady mielone w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolady z mięsa mielonego faszerowane pieczarkami i serem owijane boczkiem i pieczone w piekarniku. Pyszne na co dzień i od święta.

Rolady mielone w boczku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolady mielone w boczku

 

  • ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego (użyłam schabu)
  • 2 opakowania po 100g boczku surowego wędzonego na zimno w plasterkach
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • kilka średnich pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ok. 1-centymetrowe plastry sera wędzonego
  • 0,5 łyżki margaryny
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Rolady mielone w boczku

ETAP 1:

Mięso zmielić. Dodać jajko, kaszę manną, bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Przecisnąć ząbek czosnku i wyrobić na jednolitą masę. Cebulę posiekać i przesmażyć na margarynie. Dodać obrane i pokrojone lub starte pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem i dusić kilka minut.

Wszystkie składniki podzielić na 2 rolady. Na desce ułożyć plasterki boczku pionowo, aby jeden zachodził na drugi. Na większej połowie długości plastrów ułożyć mięso mielone i ugnieść lekko. Na mięsie ułożyć pasek farszu pieczarkowego, pospać startym żółtym serem i zwinąć wszystko w roladę.

Tak samo zrobić drugą roladę. Rolady ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 45 minut w temp. 170-180 stopni. Po upieczeniu pokroić w plastry.

Rolady mielone w boczku
Rolada mielona faszerowana po upieczeniu i przekrojeniu
Rolady mielone w boczku
Rolady z mięsa mielonego przed upieczeniem

Tagi:

danie