Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Bułki z topinamburem i słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki z chrupiącym słonecznikiem oraz gotowanym topinamburem znanym także pod nazwą "słoneczni bulwiasty".Mają delikatny, słodki posmak, są puszyste w środku z chrupią skórką zewnątrz. Takiego pieczywa nie znajdziemy w żadnej piekarni.

Bułki z topinamburem i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z topinamburem i słonecznikiem

 

  • ( Na 8 średniej wielkości bułek)
  • 500g. mąki pszennej
  • 7g. suchych drodży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150g. płynnego, zimnego masła
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 spore bulwy topinambura
  • parę kropel soku z cytryny
  • woda do spryskania bułek

Sposób przygotowania:

Bułki z topinamburem i słonecznikiem

ETAP 1:

Bułki z topinamburem i słonecznikiem

Bulwy topinambura obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny.
Odcedzamy,gnieciemy na papkę, odstawiamy do wystudzenia.

ETAP 2:

Bułki z topinamburem i słonecznikiem

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, słonecznika, sól i cukier.
Dodajemy zimnego topinambura.
Całość mieszamy.

ETAP 3:

Bułki z topinamburem i słonecznikiem

Wlewamy masło oraz mleko, wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto.

ETAP 4:

Bułki z topinamburem i słonecznikiem

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz aby podwoiło objętość.

ETAP 5:

Bułki z topinamburem i słonecznikiem

Z ciasta formujemy owalne lub okrągłe bułki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy na kolejne 15 min.

ETAP 6:

Bułki z topinamburem i słonecznikiem

Wyrośnięte bułki nacinamy wzdłuż , pryskamy wodą.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Studzimy na kratce.