Sposób przygotowania:
Bułki z topinamburem i słonecznikiemETAP 1:
Bulwy topinambura obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny.
Odcedzamy,gnieciemy na papkę, odstawiamy do wystudzenia.
ETAP 2:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, słonecznika, sól i cukier.
Dodajemy zimnego topinambura.
Całość mieszamy.
ETAP 3:
Wlewamy masło oraz mleko, wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto.
ETAP 4:
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz aby podwoiło objętość.
ETAP 5:
Z ciasta formujemy owalne lub okrągłe bułki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy na kolejne 15 min.
ETAP 6:
Wyrośnięte bułki nacinamy wzdłuż , pryskamy wodą.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Studzimy na kratce.
SylaUla
Martyna12
Polecam są bardzo smaczne i szybko znikają :)