SUPERPRZEPIS

Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na Wielkanoc Więcej zdjęć (6)

Zapraszam was na pyszny wypiek, chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej. Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie. Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas krojenia.

Składniki:

Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

Wykonanie:

Odmierzamy mąkę i przesiewamy. Wsypujemy do misy i robimy w niej dołek.

Do szklanki wlewamy (1/3 szklanki) ciepła wodę i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewamy w dołek w macę i delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej, sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto.

Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos,a kiedy ciasto wyrośnie spryskujemy wodą. Pieczemy w 200 stopniach na dolnym poziomie piekarnika około 40 minut.

Spryskujemy woda z 4 razy podczas pieczenia by skórka była chrupiąca.

Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
Odmierzamy mąkę i przesiewamy.Wsypujemy do misy i robimy w niej dołek. Do szklanki wlewamy (1/3 szklanki) ciepła wodę i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewamy w dołek w macę i delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy słonecznik.
Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
Wlewamy reszte cieplej wody, sól, olej .
Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto.
Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos,a kiedy ciasto wyrośnie spryskujemy wodą.