Sposób przygotowania:
Chlebek pszenny idealny wypiek pasuje na WielkanocWykonanie:
Odmierzamy mąkę i przesiewamy. Wsypujemy do misy i robimy w niej dołek.
Do szklanki wlewamy (1/3 szklanki) ciepła wodę i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewamy w dołek w macę i delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej, sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto.
Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos,a kiedy ciasto wyrośnie spryskujemy wodą. Pieczemy w 200 stopniach na dolnym poziomie piekarnika około 40 minut.
Spryskujemy woda z 4 razy podczas pieczenia by skórka była chrupiąca.