Sposób przygotowania:
Domowy chlebek bez wyrabiania II
- wodę umieścić w naczyniu,w którym będzie rosło nasze ciasto i rozpuścić w niej drożdże- dodać 3/4 ilości mąki- drewnianą łyżką wymieszać składniki/ ok.2-3 min./-dodać sól i wymieszać-dodać pozostałą mąkę, siemię lniane i kontynuować mieszanie ok.5 min./nie ma potrzeby wyrabiać dłużej/-kiedy mąka wchłonie całą ilość wody i nawet jeśli ciasto nie jest gładkie i lśniące należy zakończyć mieszanie-naczynie przykryć i pozostawić na 12-18 godz. /moje ciasto rosło 14 godz./-blat obsypać obficie mąką,wyłożyć ciasto-zmoczyć dłonie i złożyć ciasto kilkakrotnie-uformować bochenek, podsypać otrębami pszennymi-posypać z wierzchu siemieniem, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz.-w międzyczasie /po 1-1,5 godz. rośnięcia ciasta/ nastawić piekarnik na 230 st.-wstawić do piekarnika garnek/żeliwny,gliniany itp./ przykryty pokrywką- kiedy ciasto podwoi swoją objętość/po ok.2 godz/wyjąć z piekarnika garnek-włozyć do środka wyrośnięty chlebek /gładka storna powinna być na górze/-przykryć garnek i wstawić do gorącego piekarnika-po 30 min. zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 min.-gotowy chlebek wyjąc z piekarnika, zdjąć pokrywkę i wystudzić