cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Domowy chlebek bez wyrabiania II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chleb pieczony w garnku, który nie wymaga dużego nakładu pracy i specjalnych umiejętności.

Domowy chlebek bez wyrabiania II Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy chlebek bez wyrabiania II

 

 

  • 360 g wody o temp. pokojowej

 

 

 

  • 1 łyżka siemienia lnianego

 

  • oraz
  • siemię lniane do posypania

 

  • otręby pszenne do podsypania

Sposób przygotowania:

Domowy chlebek bez wyrabiania II
- wodę umieścić w naczyniu,w którym będzie rosło nasze ciasto i rozpuścić w niej drożdże- dodać 3/4 ilości mąki- drewnianą łyżką wymieszać składniki/ ok.2-3 min./-dodać sól i wymieszać-dodać pozostałą mąkę, siemię lniane i kontynuować mieszanie ok.5 min./nie ma potrzeby wyrabiać dłużej/-kiedy mąka wchłonie całą ilość wody i nawet jeśli ciasto nie jest gładkie i lśniące należy zakończyć mieszanie-naczynie przykryć i pozostawić na 12-18 godz. /moje ciasto rosło 14 godz./-blat obsypać obficie mąką,wyłożyć ciasto-zmoczyć dłonie i złożyć ciasto kilkakrotnie-uformować bochenek, podsypać otrębami pszennymi-posypać z wierzchu siemieniem, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz.-w międzyczasie /po 1-1,5 godz. rośnięcia ciasta/ nastawić piekarnik na 230 st.-wstawić do piekarnika garnek/żeliwny,gliniany itp./ przykryty pokrywką- kiedy ciasto podwoi swoją objętość/po ok.2 godz/wyjąć z piekarnika garnek-włozyć do środka wyrośnięty chlebek /gładka storna powinna być na górze/-przykryć garnek i wstawić do gorącego piekarnika-po 30 min. zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 min.-gotowy chlebek wyjąc z piekarnika, zdjąć pokrywkę i wystudzić
Domowy chlebek bez wyrabiania II
Wszystkie składniki ciasta wymieszać przykryć i pozostawić na 12-18 godz.
Domowy chlebek bez wyrabiania II
Uformować bochenek podsypać otrębami i posypać siemieniem.
Domowy chlebek bez wyrabiania II
Do gorącego garnka włożyć wyrośnięty chlebek.
Domowy chlebek bez wyrabiania II
Piec w gorącym piekarniku 30 min pod pokrywką a potem zdjąć i piec jeszcze 15-20 min.