Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Domowy dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybki i smaczny domowy dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy dżem truskawkowy

 

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 1/2 kg cukru kryształu
  • 1 opakowanie dżemix

Sposób przygotowania:

Domowy dżem truskawkowy
Truskawki starannie obieramy z szypułek i dokładnie je płuczemy oraz osuszamy. Wieksze truskawki kroimy na ćwiartki, mniejsze na pół. Owoce przekładamy do garnka. Wsypujemy dżemix i dokładnie całość mieszamy. Garnek kładziemy na ogniu i zagotowujemy owoce cały czas mieszając. Następnie do musu wsypujemy cukier i mieszamy. Całość gotujemy ok. 3 minut i mieszamy. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i mieszamy mus aż do zaniku piany. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych niewielkich słoiczków. Zakręcamy i układamy do góry dnem na gazecie. Czekamy do całkowitego przestudzenia i odkładamy do spiżarni.
Domowy dżem truskawkowy
Truskawki starannie obieramy z szypułek i dokładnie je płuczemy oraz osuszamy. Wieksze truskawki kroimy na ćwiartki, mniejsze na pół.
Domowy dżem truskawkowy
Wsypujemy dżemix i dokładnie całość mieszamy. Garnek kładziemy na ogniu i zagotowujemy owoce cały czas mieszając. Następnie do musu wsypujemy cukier i mieszamy. Całość gotujemy ok. 3 minut i mieszamy.
Domowy dżem truskawkowy
Gorącą masę przekładamy do wyparzonych niewielkich słoiczków. Zakręcamy i układamy do góry dnem na gazecie.