Zohan

Zohan

Kucharz
[Przepisów: 2]

Domowy indyjski ser panir

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny biały ser, który łatwo przyrządzić w domu! Można dodawać do sałatek, smażyć lub wcinać jak sobie tylko tego zażyczysz!

Domowy indyjski ser panir

Składniki:

Domowy indyjski ser panir

 

  • 2 litry mleka ( najlepiej jak najtłustszego i niepasteryzowanego)
  • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Domowy indyjski ser panir
Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać sok z cytryny. Mieszać delikatnie i gotować, aż wytrąci się serwatka, a na wierzchu powstaną granulki. Następnie wylać na sito wyłożone gazą, zbieramy brzegi i porządnie odciskamy. Następnie wieszamy nad miską i pozostawiamy do odcieknięcia na kilka godzin. Ser gotowy!



Pamiętajcie, że można dodać do niego ulubione dodatki, gdy jest jeszcze ciepły. Wrzućcie posiekaną rukolę lub ulubione zioła, a otrzymacie wspaniały aromatyczny twaróg.





.