Sposób przygotowania:
Tort makowo-mannowy z marchewką i dyniąETAP 1:
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dynię i jabłko upiec w piekarniku ( 180 stopni ok 1 godz. ).
Pieczoną dynię i jabłko rozetrzeć razem z dodatkiem łyżki cukru pudru.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka, mąkę pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mieszać i dodać masę makową, rum i startą marchewkę z jabłkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić.
Na dnie tortownicy ( wcześniej wykorzystanej do pieczenia ) ułożyć herbatniki i posmarować połową dżemu porzeczkowego.
Przełożyć placek makowy do tortownicy i posmarować po wierzchu dżemem porzeczkowy. Na dżemie ułożyć warstwę herbatników.
Na mleku ugotować kaszę mannę z dodatkiem masła i cukru. Dodać dynię z jabłkiem i dobrze wymieszać.
Całość wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Po wyjęciu, odpiąć bok tortownicy.
Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Takim kremem posmarować całe ciasto. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby.
Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Tort dobrze schłodzić.
Smacznego.
BozenaMatuszczyk
ewaeu
Dziękuję Bożenko...:)