Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowo- pomarańczoweETAP 1
Morele kroimy w kostkę. Pokrojone łączymy z rodzynkami i zalewamy gotującą wodą. Bakalie pozostawiamy w wodzie na około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je, studzimy i oprószamy mąką. Masło rozpuszczamy i studzimy. Z pomarańczy ścieramy skórkę.
ETAP 2
Na talerzu łączymy sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika.
ETAP 3
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy. Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki , masło oraz puree z dyni. Całość miksujemy. Do gotowego, jednolitego ciasta dodajemy bakalie oprószone mąką oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto ponownie miksujemy, by dodane składniki się z nim połączyły.
ETAP 4
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Do miseczki wlewamy sok . Dodajemy do niego stopniowo cukier . Całość mieszamy widelcem do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy. Jeszcze ciepłe polewamy pomarańczowym lukrem. Całość posypujemy skórką pomarańczową i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
gusia1000
Czekoladka 2