jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Ciasto dyniowo- pomarańczowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto wychodzi pyszne, wilgotne z przyjemnym pomarańczowym aromatem. Dzięki dodatkowi dyni, ujmuje swoim pomarańczowym kolorkiem. POLECAM

Ciasto dyniowo- pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowo- pomarańczowe

SKŁADNIKI (blaszka 30x 12 cm

  • 250 gram mąki tortowej (typ 450) + na oprószenie bakalii,
  • 60 gram mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 pomarańcza,
  • 3 jajka,
  • 100 gram moreli,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 180 gram masła,
  • 120 gram cukru,
  • 150 gram gęstego puree z dyni,

DODATKOWO:

  • 2 łyżki sok z pomarańczy,
  • Około ¾ szklanki cukru pudru,
  • Skórka pomarańczowa do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo- pomarańczowe

ETAP 1

Ciasto dyniowo- pomarańczowe
przygotowujemy masło oraz morele

Morele kroimy w kostkę. Pokrojone łączymy z rodzynkami i zalewamy gotującą wodą. Bakalie pozostawiamy w wodzie na około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je, studzimy i oprószamy mąką. Masło rozpuszczamy i studzimy. Z pomarańczy ścieramy skórkę.

ETAP 2

Ciasto dyniowo- pomarańczowe
łączymy ze sobą sypkie składniki ciasta

Na talerzu łączymy sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika.

ETAP 3

Ciasto dyniowo- pomarańczowe
łączymy ze sobą składniki ciASTA

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy. Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki , masło oraz puree z dyni. Całość miksujemy. Do gotowego, jednolitego ciasta dodajemy bakalie oprószone mąką oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto ponownie miksujemy, by dodane składniki się z nim połączyły.

ETAP 4

Ciasto dyniowo- pomarańczowe
przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę keksową

Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.

ETAP 5

Ciasto dyniowo- pomarańczowe
jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy

WYKOŃCZENIE: Do miseczki wlewamy sok . Dodajemy do niego stopniowo cukier . Całość mieszamy widelcem do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy. Jeszcze ciepłe polewamy pomarańczowym lukrem. Całość posypujemy skórką pomarańczową i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.