Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Domowy Majonez 4

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wykonanie majonezu w domu wcale nie musi być trudne. Zrobiłam, smakowałam, zjadłam - pyszny!

Domowy Majonez 4

Składniki:

Domowy Majonez 4

 

  • 1 żółtko
  • 250ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki (płaskie) musztardy (u mnie sarepska)

Sposób przygotowania:

Domowy Majonez 4
Do miski wkładamy żółtko (w temperaturze pokojowej). Ktoś mi powiedział że to bardzo istotne, wiec się do tego stosuje. Do żółtka dodajemy musztardę,łączymy z żółtkiem za pomocą rózgi, następnie dodajemy ocet - ciągle mieszając, cukier i sól. Dolewamy stopniowo olej. Następną porcję oleju dopiero wtedy gdy poprzednia połączy nam się z żółtkiem. Gotowy majonez przekładamy do słoika zakręcamy i przechowujemy w lodówce.