Sposób przygotowania:
Makaron domowy pszenno - dyniowyETAP 1:
Do miski wsypać mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Wbić dwa żółtka i dodać pure z dyni. Mleko podgrzać i gorące wlać do miski. Zagnieść z podanych składników elastyczne gładkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek i odłożyć na stolnicę lub bawełnianą ściereczkę. Placki pozostawić na ok. 15 minut.
Po tym czasie każdy placek obficie posypać mąką, zwinąć w rulon i pokroić w cienkie kluski. Kluski porozwijać i przesypać mąką aby się nie sklejały. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wlać olej. Wrzucić kluski.
Gotować je kilka minut od wypłynięcia. Po ugotowaniu wyłożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Wyłożyć na półmisek.
Podawać jako dodatek do zupy lub z sosem.