WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Makaron domowy pszenno - dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron z mąki pszennej na żółtkach z dodatkiem pure z pieczonej dyni dzięki której ma ładny kolor.

Makaron domowy pszenno - dyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron domowy pszenno - dyniowy

 

  • 2szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
  • 2 żółtka
  • ok. 0,5szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka pure z pieczonej dyni
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Makaron domowy pszenno - dyniowy

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Wbić dwa żółtka i dodać pure z dyni. Mleko podgrzać i gorące wlać do miski. Zagnieść z podanych składników elastyczne gładkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek i odłożyć na stolnicę lub bawełnianą ściereczkę. Placki pozostawić na ok. 15 minut.

Po tym czasie każdy placek obficie posypać mąką, zwinąć w rulon i pokroić w cienkie kluski. Kluski porozwijać i przesypać mąką aby się nie sklejały. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wlać olej. Wrzucić kluski.

Gotować je kilka minut od wypłynięcia. Po ugotowaniu wyłożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Wyłożyć na półmisek.

Podawać jako dodatek do zupy lub z sosem.

Makaron domowy pszenno - dyniowy
Makaron pszenno - dyniowy w trakcie gotowania
Makaron domowy pszenno - dyniowy
Pokrojony surowy makaron wymieszany z mąką.
Makaron domowy pszenno - dyniowy
Zagniecione ciasto na makaron pszenno - dyniowy
Makaron domowy pszenno - dyniowy
Składniki na makaron umieszczone w dużej misce