Sposób przygotowania:
Makaron domowy na żółtkachETAP 1:
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną. Uformować z niej kopiec. Na środku zrobić wgłębienie. Wsypać w nie szczyptę soli. Żółtka oddzielić od białek i wrzucić w to zagłębienia. Dolać ciepłe mleko. Zagnieść elastyczne i sprężyste ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką lub podlać odrobiną mleka. Zagniecione ciasto pozostawić na ok. 15 minut by odpoczęło.
Następnie podzielić na kawałki i każdy kawałek rozwałkować na cienki placek. Placki pozostawić na kilkanaście minut aby się podsuszyły a następnie zwijać je w rulony i kroić na makaron. Podsypywać przy tym mąką aby się nie posklejało ciasto.
Makaron pokrojony wrzucić na osolony wrzątek. Gotować makaron kilka minut a następnie wyjąć na półmisek.