WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Makaron domowy na żółtkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron zrobiony na żółtkach. Jest idealnym dodatkiem nie tylko do zupy ale również bazą do potraw z mięsem czy warzywami.

Makaron domowy na żółtkach

Składniki:

Makaron domowy na żółtkach

 

Sposób przygotowania:

Makaron domowy na żółtkach

ETAP 1:

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną. Uformować z niej kopiec. Na środku zrobić wgłębienie. Wsypać w nie szczyptę soli. Żółtka oddzielić od białek i wrzucić w to zagłębienia. Dolać ciepłe mleko. Zagnieść elastyczne i sprężyste ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką lub podlać odrobiną mleka. Zagniecione ciasto pozostawić na ok. 15 minut by odpoczęło.

Następnie podzielić na kawałki i każdy kawałek rozwałkować na cienki placek. Placki pozostawić na kilkanaście minut aby się podsuszyły a następnie zwijać je w rulony i kroić na makaron. Podsypywać przy tym mąką aby się nie posklejało ciasto.

Makaron pokrojony wrzucić na osolony wrzątek. Gotować makaron kilka minut a następnie wyjąć na półmisek.