Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Domowy makaron nitki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy pierwszy raz zrobiłam rosół z tym własnie makaronem,wiem,że już nie zjem z makaronem kupnym. Przygotowanie takiego makaronu jest proste i tanie. A smak jest nie do opisania.

Domowy makaron nitki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy makaron nitki

 

 

  • 1 szklanka mąki + do podsypania
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron nitki
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek i wbić jajko, dodać sól. Wymieszać i dodać wodę. Dokładnie wyrobić ciasto,żeby było gładkie. Rozwałkować cienko i zostawić na 20 minut,aby placek wysechł lekko. Ciasto pokroić na cienkie paski.Odłożyć na 30 min do wyschnięcia. W garnku zagotować wodą posoloną. Do gotującej wody wrzucać makaron i gotować ok.5 minut. Odcedzić i przelać wodą,aby makaron się nie skleił. Podawać do rosołu lub sosu.
Domowy makaron nitki
Etap 1- mąka z jajkiem - domowy makaron nitki

Tagi:

jajko jajka