Sposób przygotowania:
Domowy makaron orkiszowy z krewetkami
PRZYGOTOWANIE MAKARONU: Z wymienionych składników zagnieść twarde, ale elastyczne ciasto. Jak przyciśniemy palcem ciasto powinno "wracać". Tak przygotowaną kulkę ciasta zostawiamy na stolnicy i przykrywamy miską na 15- 20 minut. Następnie ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na dość cienkie placki , które przykrywamy ściereczką żeby przeschły (ok 1 godzinę, ale może być też dłużej). Następnie ciasto zwinąć w rulonik i kroić na plasterki( takiej grubości jaką chcemy). Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 2-3 minuty od zagotowania wody. Odcedzić.
PRZYGOTOWANIE SOSU KREWETKOWEGO: Krewetki rozmrozić. Pourywać ogonki. Na patelni rozgrzać oliwę następnie dodać wyciśnięty czosnek i chwilkę podsmażać ( ok 1 min). Kolejno dodajmy krewetki i także chwilę podsmażamy (ok 4 minuty). Do podsmażonych krewetek z czosnkiem dodajmy wino i koncentrat pomidorowy , wszystko razem mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowany sos wykładamy na ugotowany makaron i przystrajamy świeżą bazylia. Smacznego :) * zmodyfikowany przepis na makaron pochodzi ze strony mniammniam.pl
PRZYGOTOWANIE SOSU KREWETKOWEGO: Krewetki rozmrozić. Pourywać ogonki. Na patelni rozgrzać oliwę następnie dodać wyciśnięty czosnek i chwilkę podsmażać ( ok 1 min). Kolejno dodajmy krewetki i także chwilę podsmażamy (ok 4 minuty). Do podsmażonych krewetek z czosnkiem dodajmy wino i koncentrat pomidorowy , wszystko razem mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowany sos wykładamy na ugotowany makaron i przystrajamy świeżą bazylia. Smacznego :) * zmodyfikowany przepis na makaron pochodzi ze strony mniammniam.pl