Sposób przygotowania:
Domowy makaron wstążki z sosem ala bolog
Makaron: Do mąki dodać jedną łyżeczkę soli i jaja, wymieszać. Jeżeli masa będzie za mało wilgotna trzeba dodać troszkę wody. Zagnieść zwarte ciasto. Rozwałkować cienko i pokroić w pasy szerokości ok. 1 cm. Tak przygotowany makaron trzeba zostawić do wyschnięcia na około 3 godziny. Po tym czasie wrzucić makaron na osolony wrzątek i gotować około 8 minut. Sos: Cebulę pokroić w pół- plastry, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Warzywa podsmażyć na oleju aż zmiękną. Następnie zdjąć je z patelni, a na ten sam tłuszcz włożyć mięso. Usmażyć, a pod koniec doprawić do smaku. Do mięsa dodać warzywa i pomidory. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem i posypać posiekanym szczypiorkiem.