nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kluski leniwe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne kluski z bialego sera polewane masłem z bułką tartą. Wykonuje się je bardzo szybko i są bardzo dobre.

Kluski leniwe

Składniki:

Kluski leniwe

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe

Przygotowanie składników

Kluski leniwe
Składniki potrzebne do leniwych klusek .

Wrzuć do miski ser biały, obie mąki oraz dodaj jajko.

Mieszanie składników

Kluski leniwe
Mieszanie wszystkich składników do klusek

Wymieszaj wszystkie składniki ręka. Jeśli ciasto się klei dosyp trochę więcej mąki. W przeciwnym razie kluski w wodzie się rozpadną.

Formowanie wałków

Kluski leniwe
Formowanie wałków z ciasta na leniwe kluski

Ciasto podziel na mniejsze kawałki i z każdej uformuj walek

Dzielenie wałków

Kluski leniwe
Dzielenie wałków na mniejsze kawałki o długości 3cm

Podziel każdym walek na mniejsze kawałki o długości 3 cm.

Gotowanie

Kluski leniwe

Wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj kilka sekund od momentu wypłynięcia. Polej roztopionym masłem z bułką tartą.