jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Domowy marcepan

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marcepan najczęściej używam do przygotowania przekładanego piernika. Ale możliwości jego wykorzystania jest wiele. Polecam przygotować samemu ten „świąteczny niezbędnik” w kuchni.

Domowy marcepan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy marcepan

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 2 łyżki prawdziwego miodu,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 240 gram mąki migdałowej,
  • 200 gram cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Domowy marcepan

ETAP 1

Domowy marcepan
miód, cukier i wodę łączymy

Wodę stawiamy na ogniu. Dodajemy do niej cukier kryształ i miód.

ETAP 2

Domowy marcepan
gotujemy syrop

Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie do uzyskania syropu o temperaturze 112°C.

ETAP 3

Domowy marcepan
cukier puder łączymy z migdałami

Między czasie mąkę migdałową łączymy z cukrem pudrem.

ETAP 4

Domowy marcepan
syrop łączymy z sypkimi składnikami

Gotowy syrop zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy do niego mąkę z cukrem. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

ETAP 5

Domowy marcepan
wyrabianie kończymy w dłoniach

Pod koniec zagniatamy je w dłoniach. Gotowe.
Marcepan zużywamy od razu lub przechowujemy w woreczku w lodówce około 2 tygodnie