Sposób przygotowania:
Sernik z marcepanem, żurawiną i pomarańcząETAP 1:
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Jajka umieść w misie miksera, ubij do spienienia a następnie wsyp cukier i ubijaj na średni obrotach max minutę.
Następnie dodaj ser na sernik oraz mascarpone. Zmiksuj krótko na gładką masę,a na końcu wsyp budyń śmietankowy.
Pomarańcze sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Żurawinę opłucz na sitku, a marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Marcepan, skórkę pomarańczową oraz żurawinę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch.
Piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
Gotowy sernik wystudź w piekarniku,a wystudzony przełóż na paterę i przechowuj w lodówce.
Sernik smakuje wspaniale bez żadnej polewy ale jeśli nie możesz się powstrzymać śmiało zaserwuj go z polewą.
SylaUla