kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Sernik z marcepanem, żurawiną i pomarańczą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Piekę więc co roku ale żeby się nie znudził zmieniam opcje smakowe. W tym roku zaserwuję moim gościom sernik z marcepanem, żurawiną oraz skórką pomarańczową.

Sernik z marcepanem, żurawiną i pomarańczą

Składniki:

Sernik z marcepanem, żurawiną i pomarańczą

 

  • 500 g dobrej jakości zmielonego sera na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 wiejskie jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 torebka budyniu śmietankowego na 0,7 l mleka
  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 50 g marcepanu
  • 2 pomarańcze

Sposób przygotowania:

Sernik z marcepanem, żurawiną i pomarańczą

ETAP 1:

Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Jajka umieść w misie miksera, ubij do spienienia a następnie wsyp cukier i ubijaj na średni obrotach max minutę.

Następnie dodaj ser na sernik oraz mascarpone. Zmiksuj krótko na gładką masę,a na końcu wsyp budyń śmietankowy.

Pomarańcze sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Żurawinę opłucz na sitku, a marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Marcepan, skórkę pomarańczową oraz żurawinę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch.

Piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

Gotowy sernik wystudź w piekarniku,a wystudzony przełóż na paterę i przechowuj w lodówce.

Sernik smakuje wspaniale bez żadnej polewy ale jeśli nie możesz się powstrzymać śmiało zaserwuj go z polewą.

Tagi:

ciasto sernik