kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Piernik staropolski z marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny!

Piernik staropolski z marcepanem

Składniki:

Piernik staropolski z marcepanem

podstawowe

  • 500g mąki
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 15dag miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 30g przyprawy do piernika
  • 80g orzechów
  • 25 dag masy marcepanowej
  • słoik gęstych powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski z marcepanem
Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy. Studzimy.

Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z sodą i solą i przyprawą do piernika. Wyrabiamy ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy.

Garnek przykrywamy lnianą ścierką i zostawiamy w chłodnym miejscu na tydzień, dwa.

Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę (do tzw. „suchego patyczka”). Studzimy.

Ciasto przekrawamy na 3 równe części.

Na jedną nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową, przykrywamy drugim blatem i smarujemy gęstymi powidłami. Przykrywamy ostatnim blatem.

Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto najlepiej smakuje po około 2-3 dniach od upieczenia.

Rada:

Jeśli powidła są rzadkie i lejące trzeba je zredukować na małym ogniu, cały czas mieszając do pożądanej konsystencji.