Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Domowy ocet jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ocet jabłkowy, czyli zdrowa alternatywa dla octu spirytusowego i kwasku cytrynowego. Polecam polskie odmiany: antonówki, papierówki, kronselki itp.

Domowy ocet jabłkowy

Składniki:

Domowy ocet jabłkowy

 

  • jabłek najlepiej z polskich starych odmian np. antonówek, papierówek, kronselek… mogą być również całe
  • Około litra wody
  • Cukier lub miód do smaku (mniej więcej łyżeczka na szklankę wody)

 

Sposób przygotowania:

Domowy ocet jabłkowy
Obierki wkładamy do słoja, garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego. Zalewamy przegotowaną letnią i osłodzoną wodą. Woda powinna przykryć obierki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3 - 4 tygodnie. Co klika dni mieszamy drewnianą łyżką. Fermentacja dobiegnie końca w momencie, gdy roztwór przestanie się pienić. Ocet przelewamy przez gazę najlepiej do ciemnych butelek i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce.