rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Domowy rosół drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rosół to najprostsze, co można ugotować, ale i z tym niektórzy mają problem. Według tego przepisu wychodzi nawet mojemu Mężowi:)

Domowy rosół drobiowy

Składniki:

Domowy rosół drobiowy

 

  • 4 duże udka z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 łodyżki mrożonego liścia selera
  • 2 małe łodyżki świeżego lubczyku
  • 3 suszone grzyby (np. prawdziwki)
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 litry wody filtrowanej lub zwykłej z kranu
  • Do smaku doprawiam:
  • ok. 1 płaska łyżka vegety
  • ok. 1 płaska łyżka ziarenek smaku
  • pieprz
  • ewentualnie jedna kostka rosołowa drobiowo-wołowa
  • Świeża natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy rosół drobiowy
Udka myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do większego garnka i zalewamy ok 4 litrami wody. Dodaję marchewkę, grzyby i pietruszkę oraz liście i ziele angielskie. Pozostawiam na ogniu do zagotowania, bez przykrywania. Z zagotowanego wywaru zbieram szumowiny, nawet kilka razy- tak by był całkowicie "czysty". Dodaję liście selera, lubczyku, oraz przypieczoną, przekrojoną na pół cebulę. Ja piekę ją na małej patelce, bez dodatku tłuszczu i na dużym ogniu. Jeśli ma ktoś płytkę żeliwną, równie dobrze może zrobić to na niej. Całość gotuję jeszcze ok 40 minut na małym ogniu. Sporadycznie dodaję jedną kostkę rosołową drobiowo- wołową, ale nie jest ona konieczna. Po tym czasie odcedzam wybierając tylko marchewkę i krojąc na mniejsze kawałki. Doprawiam vegetą, ziarenkami smaku, pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Rosół jest bardzo delikatny, nie za tłusty. Smakuje wszystkim moim Domownikom i Gościom.