p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Domowy smalec z wkładką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli jedziesz na biwak to ten pomysł 2 w 1 nie potrzebuje innych dodatków

Domowy smalec z wkładką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy smalec z wkładką

 

  • 1 kg świeżej słoniny,
  • 2 szt kiełbasy surowej polskiej lub wędzonej metki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • do smaku sól

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z wkładką
Słoninę kroimy w drobną kostkę, Do garnka wrzucamy pokrojoną słoninę i powoli wytapiamy na małym ogniu, słoninę lekko solimy i dodajemy 2 ząbki czosnku, trzeba uważać aby czosnek się nie przypalił, czosnek nie trzymamy długo, ma dać tylko lekko czosnkowy posmak. Kiełbasę surową polską lub wędzoną metkę obieramy z osłonek, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do smalcu. Wszystko topimy na małym ogniu, aby słonina się prawie cała wytopiła a skwarki były malutkie i miękkie, a jednocześnie aby kiełbasa nie stwardniała. Gdy smalec wystygnie przelewamy do słoików, jeśli nam coś zostanie to przelewamy do miseczki aby było do bieżącej konsumpcji. Wstawiamy do lodówki, potrząsamy co jakiś czas słoikiem, aby skwarki i kiełbasa nie opadły na dno, mają być w całej strukturze smalcu.
Domowy smalec z wkładką
Do garnka wrzucamy pokrojoną słoninę i powoli wytapiamy na małym ogniu
Domowy smalec z wkładką
Kiełbasę surową polską lub wędzoną metkę obieramy z osłonek, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do smalcu
Domowy smalec z wkładką
Wszystko topimy na małym ogniu, aby słonina się prawie cała wytopiła a skwarki były malutkie i miękkie,

Tagi:

kielbasa