Sposób przygotowania:
Domowy smalec z wkładką
Słoninę kroimy w drobną kostkę, Do garnka wrzucamy pokrojoną słoninę i powoli wytapiamy na małym ogniu, słoninę lekko solimy i dodajemy 2 ząbki czosnku, trzeba uważać aby czosnek się nie przypalił, czosnek nie trzymamy długo, ma dać tylko lekko czosnkowy posmak. Kiełbasę surową polską lub wędzoną metkę obieramy z osłonek, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do smalcu. Wszystko topimy na małym ogniu, aby słonina się prawie cała wytopiła a skwarki były malutkie i miękkie, a jednocześnie aby kiełbasa nie stwardniała. Gdy smalec wystygnie przelewamy do słoików, jeśli nam coś zostanie to przelewamy do miseczki aby było do bieżącej konsumpcji. Wstawiamy do lodówki, potrząsamy co jakiś czas słoikiem, aby skwarki i kiełbasa nie opadły na dno, mają być w całej strukturze smalcu.
dusia30
Niuniaczka
Natala1210