aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Domowy sos chrzanowy ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny sos chrzanowy, fajny dodatek do wielu potraw.

Domowy sos chrzanowy ze śmietaną

Składniki:

Domowy sos chrzanowy ze śmietaną

 

  • 1 szklanka śmietany
  • 5 łyżek chrzanu (startego)
  • 4 ugotowane żółtka z jajek
  • 7 łyżek wywaru mięsnego
  • do smaku: sól, cukier puder, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Domowy sos chrzanowy ze śmietaną
Chrzan obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka ugotować na twardo, obrać i wyjąć żółtka. Przygotowane żółtka przetrzeć przez sitko. Wywar podgrzać. W miseczce wymieszać śmietanę razem z utartym chrzanem, żółtkami oraz gorącym wywarem. Przygotowany sos doprawić do smaku i wymieszać. Podawać do wędlin lub jajek.

Tagi:

jajko jajka