gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Domowy sos do wędlin

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis dostałam od koleżanki i od razu postanowiłam zrobić coś podobnego bo tak naprawdę nie było podanej wagi warzyw .Ale sos wyszedł smaczny i ostry w sam raz.

Domowy sos do wędlin

Składniki:

Domowy sos do wędlin

 

  • 1/5 kg czerwonej papryki
  • 1 duży seler
  • 1 pietruszka
  • 3-5 papryczek chili
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 15 dkg cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 główki czosnku
  • 1/2 szkl octu ale może być mniej

Sposób przygotowania:

Domowy sos do wędlin
Paprykę czerwoną myjemy pozbywamy nasion i kroimy drobno. Obieramy pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Papryczki chili myjemy przecinamy na pół usuwamy nasiona i drobno kroimy najlepiej w rękawiczkach.

Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy dodajemy pokrojony czosnek chwilę podsmażamy wsypujemy warzywa listki i ziele gotujemy około 20 -30 minut mieszamy co jakiś czas;

Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, cukier ,sól sok z cytryny wlewamy ocet w zależności od tego czy lubimy mocno kwaśne. Mieszamy. Jeżeli chcemy to możemy masę zmiksować. Przed miksowaniem powyjmować listki i ziele.

Tak przygotowany sos przekładamy do przygotowanych słoiczków i zakręcamy. Tak dla pewności słoiczki pasteryzujemy 10 minut.

POLECAM!!!