Sposób przygotowania:
Cytryna konserwowa z chili
1.Odkrój końcówki cytryny a resztę pokrój w cienkie kawałki. Wrzuć je razem z papryczkami do wygotowanego słoika i zasyp solą.
2. Dodaj liść laurowy ( mniej więcej w połowie słoika). Przykryj wszystko świeżym rozmarynem i zasyp końcową warstwą soli. Wypełnij słoik ciepłą wodą tak by wszystko było przykryte.
3.Zakręć słoik i porządnie wstrząśnij.
4.Odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Jest to świetny dodatek do gremolaty, wspaniale nadaje się również do dressingów czy potraw z ryżem.
2. Dodaj liść laurowy ( mniej więcej w połowie słoika). Przykryj wszystko świeżym rozmarynem i zasyp końcową warstwą soli. Wypełnij słoik ciepłą wodą tak by wszystko było przykryte.
3.Zakręć słoik i porządnie wstrząśnij.
4.Odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Jest to świetny dodatek do gremolaty, wspaniale nadaje się również do dressingów czy potraw z ryżem.