slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 992]

Domowy sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam po przepis na pyszny, domowy sos pieczarkowy. Sosik ten pasuje do wielu dań. Polecam do placków ziemniaczanych.

Domowy sos pieczarkowy

Składniki:

Domowy sos pieczarkowy

 

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebulki
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 szkl śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Domowy sos pieczarkowy
Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę oraz po chwili dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy na małym ogniu, aż wyparuje sok z grzybów. Gdy pieczarki będą już miękkie a sok wyparuje wlewamy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy.