Sposób przygotowania:
Klopsiki z tartym kalafiorem w sosie własnym
Pół kilograma dobrego mięsa mielonego ( może być wołowina albo drobiowe chude mięso), do niego dodajemy około szklanki potartego kalafiora. Wbijamy jedno duże jajko, pokrojony szczypiorek z czosnku, sól do smaku oraz mielony czarny pieprz, szczypta imbiru, pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, szczypta kurkumy.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy kaszkę manną około dwie łyżki w zależności jaką ścisłą mamy masę mięsną.
Formujemy klopsiki i obtaczamy w mące. Gotujemy we wodzie z dodatkiem kostek rosołowych oraz pokrojonego lubczyku. Kiedy klosiki się ugotują i stwierdzimy, że powstały sos jest zbyt rzadki zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Jeszcze chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziemniakami polane powstałym sosem i posypane koperkiem.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy kaszkę manną około dwie łyżki w zależności jaką ścisłą mamy masę mięsną.
Formujemy klopsiki i obtaczamy w mące. Gotujemy we wodzie z dodatkiem kostek rosołowych oraz pokrojonego lubczyku. Kiedy klosiki się ugotują i stwierdzimy, że powstały sos jest zbyt rzadki zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Jeszcze chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziemniakami polane powstałym sosem i posypane koperkiem.