ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Klopsiki z tartym kalafiorem w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotowane klopsiki z tartym kalafiorem, mielonym i szczypiorkiem w sosie własnym w sam raz na pyszny obiad jak i na okazje.

Klopsiki z tartym kalafiorem w sosie własnym  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z tartym kalafiorem w sosie własnym

 

  • pół kg mięsa mielonego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka tartego kalafiora
  • łyżka lub dwie kaszki manny(do gęstości)
  • mały pęczek szczypiorku z czosnku, pokroić drobno
  • sól do smaku oraz mielony czarny pieprz,
  • szczypta imbiru,
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
  • szczypta kurkumy
  • 1 szklanka maki do obtaczania
  • 3 kostki rosołowe
  • 1/5 litra wody
  • pół szklanki wody, łyżka mąki na zawiesinę do zagęszczenia sosu
  • mały pęczek lubczyku
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania:

Klopsiki z tartym kalafiorem w sosie własnym
Pół kilograma dobrego mięsa mielonego ( może być wołowina albo drobiowe chude mięso), do niego dodajemy około szklanki potartego kalafiora. Wbijamy jedno duże jajko, pokrojony szczypiorek z czosnku, sól do smaku oraz mielony czarny pieprz, szczypta imbiru, pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, szczypta kurkumy.

Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy kaszkę manną około dwie łyżki w zależności jaką ścisłą mamy masę mięsną. 

Formujemy klopsiki i obtaczamy w mące. Gotujemy we wodzie z dodatkiem kostek rosołowych oraz pokrojonego lubczyku. Kiedy klosiki się ugotują i stwierdzimy, że powstały sos jest zbyt rzadki zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Jeszcze chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.

Podajemy z ziemniakami polane powstałym sosem i posypane koperkiem.
Klopsiki z tartym kalafiorem w sosie własnym.
Pół kilograma dobrego mięsa mielonego ( może być wołowina albo drobiowe chude mięso).
Klopsiki z tartym kalafiorem w sosie własnym.
Kalafior trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Klopsiki z tartym kalafiorem w sosie własnym.
Formujemy klopsiki i obtaczamy w mące pszennej.
Klopsiki z tartym kalafiorem w sosie własnym.
Gotujemy we wodzie z dodatkiem kostek rosołowych.