Sposób przygotowania:
Sos pieczarkowy1
![Sos pieczarkowy Sos pieczarkowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sos-pieczarkowy-385486.jpg)
Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki.
Cebule drobno posiekać.
2
![Sos pieczarkowy Sos pieczarkowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sos-pieczarkowy-385487.jpg)
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut.
3
![Sos pieczarkowy Sos pieczarkowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sos-pieczarkowy-385488.jpg)
Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem.
małe_miki