Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone z kopytkami, w sosie pomidorowym
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków, wystudzić, zimne ziemniaki w misce podzielić na 4 części, jedną wyjąć i wsypać w to miejsce mąki, wbić jajko, dodać soli i zagnieść szybko gładkie ciasto.
Na stolnicy podsypanej mąką rękoma wałkować rulony, nożem je spłaszczyć i pociąć na około 2 cm kopytka.
Woda wrząca z solą, olejem, do wrzątku wkładać porcjami kopytka, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 2 minuty, wyjmować cedzakiem na talerz.
Mielone mięso z łopatki wymieszać z posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano.
Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem.
Na stolnicy podsypanej mąką rękoma wałkować rulony, nożem je spłaszczyć i pociąć na około 2 cm kopytka.
Woda wrząca z solą, olejem, do wrzątku wkładać porcjami kopytka, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 2 minuty, wyjmować cedzakiem na talerz.
Mielone mięso z łopatki wymieszać z posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano.
Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem.