Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 833]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty sos pieczarkowy na maśle, z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Świetnie smakuje na przykład z plackami ziemniaczanymi.

Sos pieczarkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki bardzo dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Wrzucamy pieczarki na roztopione w rondlu masło i podsmażamy je przez kilka minut. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy 10 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Dodajemy również śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Sos pieczarkowy
Wrzucamy pieczarki na roztopione w rondlu masło i podsmażamy je przez kilka minut.