Sposób przygotowania:
Knedle serowe z sosem żurawinowym
Knedle : Ser rozcieramy drewnianą łyżką. Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki. Dokładnie razem mieszamy. Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki. Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. * Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilośc mąki - zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser. Sos: Do garnka wrzucamy żurawiny. Rozcinamy laskę wanili. Ziarenka dodajemy do żurawin. Dodajemy cukier i sok. Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy. Gotujemy raz i zostawiamy do ostygnięcia.Orzechy ( u mnie pecan ) drobniutko siekamy. Podsmażamy na maśle. Podajemy na knedelkach z dodatkiem sosu.
kasienka26