mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pieczona gęś z sosem żurawinowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gęsina z sosem żurawinowym i carpaccio z buraków polecam

Pieczona gęś z sosem żurawinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona gęś z sosem żurawinowym

 

  • 1 pierś z gęsi

 

  • 1 noga z gęsi

 

  • 1 cebula

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

 

  • pietruszka świeża

 

 

 

  • sos żurawinowy:

 

 

 

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

  • 3 łyżki wina czerwonego półwytrawnego

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona gęś z sosem żurawinowym
Mięso z gęsi marynuję, dzień wcześniej. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, olej, majeranek. Zostawiam na noc. Przekładam do brytfanny, i piekę do miękkości około godzinę. Po upieczeniu, studzę mięso i kroję na plastry. Do małego rondelka przekładam umyta żurawinę, dodaję sok z pomarańczy, wino i na wolnym ogniu przesmażam sos. Żurawina ładnie zmięknie i sos zrobi się gęsty. Doprawiam cynamonem, dodaję gałkę muszkatołową i cukier trzcinowy. Całość mieszam i zdejmuję z ognia. Gęsinę podaję z sosem, plastrami buraka pieczonego, dekoruję pietruszką i oliwkami.
Pieczona gęś z sosem żurawinowym
Zurawina świeża umta w miseczce i pomarańczo
Pieczona gęś z sosem żurawinowym
Noga od gęsi i pierś zamarynowana w cebulce
Pieczona gęś z sosem żurawinowym
Pierś i noga od gęsi upieczona i gotowa do pokrojenia
Pieczona gęś z sosem żurawinowym
Sos żurawinowy gotowy zrobiony doprawiony