Sposób przygotowania:
Pieczona gęś z sosem żurawinowym
Mięso z gęsi marynuję, dzień wcześniej. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, olej, majeranek. Zostawiam na noc. Przekładam do brytfanny, i piekę do miękkości około godzinę. Po upieczeniu, studzę mięso i kroję na plastry. Do małego rondelka przekładam umyta żurawinę, dodaję sok z pomarańczy, wino i na wolnym ogniu przesmażam sos. Żurawina ładnie zmięknie i sos zrobi się gęsty. Doprawiam cynamonem, dodaję gałkę muszkatołową i cukier trzcinowy. Całość mieszam i zdejmuję z ognia. Gęsinę podaję z sosem, plastrami buraka pieczonego, dekoruję pietruszką i oliwkami.
![Pieczona gęś z sosem żurawinowym Pieczona gęś z sosem żurawinowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczona-ges-z-sosem-zurawinowym-238859.jpg)
![Pieczona gęś z sosem żurawinowym Pieczona gęś z sosem żurawinowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczona-ges-z-sosem-zurawinowym-238860.jpg)
![Pieczona gęś z sosem żurawinowym Pieczona gęś z sosem żurawinowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczona-ges-z-sosem-zurawinowym-238861.jpg)
![Pieczona gęś z sosem żurawinowym Pieczona gęś z sosem żurawinowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczona-ges-z-sosem-zurawinowym-238862.jpg)
jaNina