Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki z sosem żurawinowym
Jak przygotowujemy?Pierś myjemy i osuszamy. Następnie nacinamy w kratkę od strony tłuszczu, nacieramy czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. W tym czasie wrzucamy żurawinę do garnka, zalewamy białym winem, dodajemy cukier oraz chrzan. Gotujemy, aż owoce będą miękkie, odstawiamy do wystygnięcia. Zimną żurawinę miksujemy i przesiewamy przez sito. Zamarynowaną pierś kładziemy stroną z tłuszczem na suchej patelni i smażymy, aż skórka zrobi się chrupiąca. Następnie przekładamy mięso na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy. Pierś podajemy różową w środku z sosem żurawinowym.A teraz mamy dwa wyjścia: delektujemy się powoli każdym kęsem, dając nieopisaną rozkosz podniebieniu lub… wcinamy raz dwa, zanim nie będzie już po co sięgnąć!BON APPETIT! :)
zewa