Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki z sosem żurawinowym i ziemniakami
Tej samej wielkości piersi z kaczki oczyścić. Ostrym nożem naciąć 1 cm kratkę na skórze, do samego mięsa. Uważając, aby nie poprzecinać mięsa. Składniki marynaty umieścić w misce i rozetrzeć. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę. Natrzeć piersi z kaczki, najbardziej od strony mięsa. Włożyć do szczelnie zamkniętej miski i wstawić w chłodne miejsce na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc. Wszystkie składniki sosu żurawinowego umieścić w garnku i smażyć do uzyskania gęstego sosu. Żurawina najlepiej, żeby była wcześniej przemrożona. Nie będzie wtedy gorzka. Zamarynowaną kaczkę położyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć 4 minuty od momentu, kiedy zacznie skwierczeć. Od strony mięsa smażyć 2 minuty. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Nastawić piekarnik na 180*C. Z patelni ściągnąć większość przypieczonych przypraw i zlać nadmiar tłuszczu. Wrzucić pokrojone ziemniaki, oprószyć solą i smażyć pod przykryciem. Piersi kacze wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Wyciągnąć z piekarnika i odłożyć na 5 minut skórą do góry, żeby mięso odpoczęło. Pokroić na plastry i podać ze smażonymi ziemniakami i sosem żurawinowym. Smacznego!
Nina W.