joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Donaty -amerykańskie pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Donaty to tradycyjne amerykańskie pączki. Są bardzo smaczne więc warto je wypróbować. Można polać lukrem lub czekoladą albo po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Donaty -amerykańskie pączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Donaty -amerykańskie pączki

 

  • 2 szkl mąki
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 c. waniliowy
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 125ml maślanki
  • 2 jajka
  • 50g roztopionego masła

 

  • olej do głębokiego smażenia
  • lukier i kolorowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Donaty -amerykańskie pączki
Do jednej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka, maślankę i masło. Następnie przelać je do suchych składników i dokładnie połączyć. Odstawić na chwilę. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka a środki kieliszkiem. Olej rozgrzać w szerokim rondlu i smażyć pączki na rumiany kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Każdy polać lukrem i posypać kolorową posypką.
Donaty -amerykańskie pączki
W jednej misce wymieszać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami
Donaty -amerykańskie pączki
W drugiej misce wymieszać jajka, masło i maślankę
Donaty -amerykańskie pączki
Szklanka i kieliszkiem wykrawać z ciasta oponki
Donaty -amerykańskie pączki
Donaty smażyć w szerokim rondlu na rozgrzanym oleju