Sposób przygotowania:
Donaty z kolorowym lukrem
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do białości. Następnie dodajemy masło i maślankę, chwilkę ucieramy. Dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy już łyżką. Ciasto zostawiamy a 20 minut w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy je na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm i szklanką i kieliszkiem wycinamy okrągłe kształty, W dużym garnku rozgrzewamy olej (głębokie smażenie) i smażymy pączki na rumiano z obu stron. Wyjmujemy je na papierowe ręczniki, aby osączyć je z tłuszczu. Mleko ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstego lukru. Do połowy lukru dodajemy szczyptę barwnika w proszku. Lukrem polewamy pączki, obsypujemy je posypką. Smacznego ;)
kołczu
edytaha