Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Donaty z kolorowym lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, mięciutkie rozpływające się w ustach amerykański przysmak, polecam gorąco na śniadanie, do szkoły, do pracy czy do kawy

Donaty z kolorowym lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Donaty z kolorowym lukrem

 

  • 500 g mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 250g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250ml maślanki,
  • 60g miękkiego masła,
  • olej do smażenia,
  • mleko 3 łyżki,
  • 16 łyżek cukru pudru,
  • kolorowy barwnik spożywczy,
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Donaty z kolorowym lukrem
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do białości. Następnie dodajemy masło i maślankę, chwilkę ucieramy. Dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy już łyżką. Ciasto zostawiamy a 20 minut w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy je na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm i szklanką i kieliszkiem wycinamy okrągłe kształty, W dużym garnku rozgrzewamy olej (głębokie smażenie) i smażymy pączki na rumiano z obu stron. Wyjmujemy je na papierowe ręczniki, aby osączyć je z tłuszczu. Mleko ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstego lukru. Do połowy lukru dodajemy szczyptę barwnika w proszku. Lukrem polewamy pączki, obsypujemy je posypką. Smacznego ;)
Donaty z kolorowym lukrem
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową.
Donaty z kolorowym lukrem
Następnie dodajemy masło i maślankę, chwilkę ucieramy. Dodajemy mąkę
Donaty z kolorowym lukrem
Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm i szklanką i kieliszkiem wycinamy okrągłe kształty
Donaty z kolorowym lukrem
W dużym garnku rozgrzewamy olej (głębokie smażenie) i smażymy pączki na rumiano z obu stron.

Tagi:

jajko jajka