Sposób przygotowania:
Dorsz lub mintaj w sosie porowo-pomidoro
Przygotowanie:
Jasne części porów pokroić w plasterki, opłukać, osączyć, wrzucić do rondla, wlać olej, kilka łyżek wody i dusić na małym ogniu. Gry por stanie się szklisty, wlać koncentrat rozprowadzony szklanką gorącej wody, dodać sparzone rodzynki, przyprawy i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą. Rybę zrumienić z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, zmniejszyć gaz i smażyć 1—15 minut pod uchyloną pokrywką, przewracając kostki kilkakrotnie. Ułożyć rybę na półmisku, zalać sosem, posypać połową natki odstawić do ostygnięcia, po czym wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem posypać resztą natki. Podawać z pieczywem i ogórkami konserwowymi.
Jasne części porów pokroić w plasterki, opłukać, osączyć, wrzucić do rondla, wlać olej, kilka łyżek wody i dusić na małym ogniu. Gry por stanie się szklisty, wlać koncentrat rozprowadzony szklanką gorącej wody, dodać sparzone rodzynki, przyprawy i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą. Rybę zrumienić z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, zmniejszyć gaz i smażyć 1—15 minut pod uchyloną pokrywką, przewracając kostki kilkakrotnie. Ułożyć rybę na półmisku, zalać sosem, posypać połową natki odstawić do ostygnięcia, po czym wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem posypać resztą natki. Podawać z pieczywem i ogórkami konserwowymi.