evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Dorsz na ' rauszu ' z grilla

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dorsz to źródło cennych witamin, minerałów oraz tłuszczów. Obecność dorsza w naszej diecie m.in wzmacnia odporność, poprawia krążenie. Jak dla mnie jest troszke za suchy ale generalnie ujdzie ;)

Dorsz na ' rauszu ' z grilla Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorsz na ' rauszu ' z grilla

 

  • 400g dorsza (u mnie ze skórą)
  • 4-5 łyżek białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Dorsz na ' rauszu ' z grilla
Mięso ryby dzielimy na dwie porcje.Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kropimy cytryną,oprószamy solą,pieprzem i polewamy winem. Na koniec posypujemy natką pietruszki i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy grilla,smarujemy go olejem i grillujemy rybę z obu stron po parę minut i gotowe. Podajemy z ulubiona sałatką/surówką i np. ziemniakami czy frytkami Smacznego . 
Dorsz na ' rauszu ' z grilla
Etap 1 Po tym czasie rozgrzewamy grilla,smarujemy go olejem i grillujemy rybę z obu stron po parę minut i gotowe.

Tagi:

dorsz