Sposób przygotowania:
Grillowany dorsz w pietruszkowym pesto
Dorsz to nie tylko dobra ryb w panierce na patelni, może być też świetna z grilla. Zmodyfikowałam przepis braci Kuroni.
Wykonanie:
Filety pokrić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. a pietruszke drobno posiekać. Zrobic naza marynate. Wymieszać oliwe, ze skrorką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką i sokiem wyciśniętym z cytryny. Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyc je. Odstawić rybe na godzine do lodówki. Rozgrzac grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grilować ok 15 minut. Podać z cytryną. Ja piekłam na grillu elektrycznym. Rybe w identyczny sposób mozna przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Bedzie równie smaczna.
Wykonanie:
Filety pokrić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. a pietruszke drobno posiekać. Zrobic naza marynate. Wymieszać oliwe, ze skrorką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką i sokiem wyciśniętym z cytryny. Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyc je. Odstawić rybe na godzine do lodówki. Rozgrzac grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grilować ok 15 minut. Podać z cytryną. Ja piekłam na grillu elektrycznym. Rybe w identyczny sposób mozna przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Bedzie równie smaczna.
Darth Vader
evita0007
margolata
Sarenka
darmiona
Lady Marmolada
bernika