Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dorsz pod pierzynką z musztardy francusk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczona ryba nieco inaczej.

Dorsz pod pierzynką z musztardy francusk Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz pod pierzynką z musztardy francusk

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 słoiczek musztardy francuskiej
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony
  • mieszanka przypraw do ryb

Sposób przygotowania:

Dorsz pod pierzynką z musztardy francusk
Filety z dorsza dzielimy na porcje. Z 1 kg wychodzi ich około 5. Każdą z porcji oprószamy delikatnie solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw do ryb. Odstawiamy na 30 minut. Następnie porcje ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Wierzch smarujemy musztardą francuską. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dorsz pod pierzynką z musztardy francusk
Rybę oprószamy solą, pieprzem i mieszakną przypraw.
Dorsz pod pierzynką z musztardy francusk
Porcje ryby smaujemy warstwą musztardy francuskiej.
Dorsz pod pierzynką z musztardy francusk
Porcje ryby zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy.