SUPERPRZEPIS

Ryba w chrupiącym cieście piwnym

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ryba w chrupiącym cieście piwnym

Ryba w pysznym cieście, które smakuje rewelacyjnie i jest niezwykle chrupiące. Musicie sami się o tym przekonać.

Składniki:

Ryba w chrupiącym cieście piwnym

 

  • 500g filetów rybnych
  • mąka do obtaczania
  • sól, pieprz cytrynowy
  • olej do głębokiego smażenia

Ciasto:

  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki maki (nie co więcej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • papryka słodka i curry (wedle uznania, dodałam po około 1/2 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Ryba w chrupiącym cieście piwnym

Przygotowanie ryby:

Ryba w chrupiącym cieście piwnym
Rybę dokładnie posolić, ponieważ do ciasta sól nie jest dodawana.

Rybę dokładnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

Ciasto:

Ryba w chrupiącym cieście piwnym
Nie należy dodawać jajka, dzięki czemu ciasto będzie chrupiące.

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Powinno być dość gęste.

Panierowanie:

Ryba w chrupiącym cieście piwnym

Rybę obtoczyć w mące i kolejno dokładnie w przygotowanym cieście.

Smażenie:

Ryba w chrupiącym cieście piwnym

Rybę smażyć około 4-5 minut (w zależności od wielkości filetów) na rozgrzanym oleju.
W międzyczasie filety poprzewracać.
Rybka powinna być usmażona na złoty kolor.

Odsączanie:

Ryba w chrupiącym cieście piwnym
Należy delikatnie odsączyć rybę, aby nie "zepsuć" ciasta.

Usmażoną rybę odsączyć z nadmiary tłuszczu za pomocą ręczników kuchennych.