WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Dorsz w sosie śmietanowo - koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kostki z dorsza czarnego smażone w mące, a następnie duszone w słodkiej śmietanie z koperkiem i przyprawami.

Dorsz w sosie śmietanowo - koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz w sosie śmietanowo - koperkowym

 

  • 2 kostki z dorsza czarnego
  • Sól, pieprz
  • Sok z cytryny
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Olej do smażenia
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie śmietanowo - koperkowym

ETAP 1:

Kostki z dorsza przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Obtaczać w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie zbędny tłuszcz odlać a na patelnię wlać śmietankę. Wrzucić posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut po przykryciem aż sos zgęstnieje.

Podawać np. z ziemniakami.

Dorsz w sosie śmietanowo - koperkowym
Dorsz po uduszeniu w śmietanie z koperkiem
Dorsz w sosie śmietanowo - koperkowym
Posiekany koperek wrzucony do śmietany na patelni
Dorsz w sosie śmietanowo - koperkowym
Słodka śmietana dolana do usmażonego dorsza
Dorsz w sosie śmietanowo - koperkowym
Przyprawione ryby opanierowane w mące smażymy na oleju